SRC Nedir?
Yük ve yolcu taşımacılığı yapan araç sürücülerinin alması ve sürekli yanında bulundurması gereken belgeye SRC (mesleki yetrlilik) belgesi denir. Şehir dışı yada şehir içi fark etmeksizin yük ve yolcu taşınan her durumda belgeye sahip olmak değil o anda yanında bulundurmakta zorunludur.
Kimler SRC almak Zorunda
Src1 (uluslararası yolcu taşımacılığı)Src2 (şehirler arası yolcu taşımacılığı)Src3 (uluslararası eşya-yük taşımacılığı)Src4 (şehirler arası eşya-yük taşımacılığı)Taksi, Minibüs, Servis Aracı, Kamyon, Kapalı Van fark etmeksizin yük ve yolcu taşıyan araçların yanı sıra Ruhsat bilgilerinde TİCARİ yazan ancak özel olarak kullanılan tüm araçlarda SRC zorunludur.
SRC Cezası Ne kadar ?
SRC ile kullanılması gereken aracı hem kullanan hemde araç sahibine cezai işlem uygulanır.
248 TL Araç şöförüne
625 TL Firma Sahibine
SINAVSIZ SRC ALMA ŞARTI
19/07/2003 tarihinde SRC belgesi zorunlu hale gelmiştir. Ancak ehliyetini bu tarihten önce almış olanlar için gerekli evrakları ibraz etmeleri halinde kursa katılmadan ve sınava girmeksizin SRC belgesi alma hakları vardır.Sürücü belgesi B sınıfı ise SRC 2 ve SRC 4 belgesi, C, D ve E sınıfı ise SRC 1 ve SRC 3 belgesi almak için başvuruda bulunabilirler.
SINAVLA SRC ALMAK
Ehliyeti 2003 ten sonra almış olanlar ise;
- Mesleki yeterlilik eğitim merkezinde SRC eğitimine katılmak
- Büyük otobüs için 26 yaş üstü olmak
- 66 yaşından gün almamış olmak
- SRC sınavından en az 60 puan almak
SRC belgesini Almak için Gerekli Evraklar
1) 1 Adet Kimlik fotokopisi, 2) 1 Adet Sürücü belgesi fotokopisi, 3) 2 Adet son altı ay içerinde çekilmiş vesikalık resim, 4) 1 Adet Diploma fotokopisi.
2017 SRC Sınav Tarihleri